17 mei 2018, Museum de lakenhal, leiden

Doel van deze middag is het stimuleren van jong talent en gevestigde kunstenaars en het versterken van het ‘makersklimaat’ in Leiden in directe relatie tot de (culturele) ontwikkeling van de stad en daaraan verbonden thema’s.

Deze middag wordt speciaal georganiseerd voor Leidse kunstenaars en iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector met dit jaar -vanwege het thema- tevens een warm welkom voor wetenschappers en studenten.
 
Kunst en Wetenschap
Het thema van de middag is: Kunst en Wetenschap. Leiden heeft een lange traditie op het gebied van kunst en wetenschap en heeft de ambitie om die combinatie ook in de toekomst ruim baan te geven.
In aanloop naar 2022, het jaar waarin Leiden zich European City of Science mag noemen en Museum De Lakenhal een grote tentoonstelling rondom kunst en wetenschap zal organiseren, heeft Museum De Lakenhal, ondersteund door Cultuurfonds Leiden en met advies van Luris, een programma samengesteld rondom de vragen wat kunst en wetenschap voor elkaar kunnen betekenen en hoe die betekenis in de praktijk wordt vormgegeven.

Waarin kunnen kunst en wetenschap elkaar versterken en inspireren? Is kunst een manier om wetenschap voor een groter publiek begrijpelijk te maken? Zouden kunstenaars ethische vragen rondom (bio) technologische ontwikkelingen moeten initiëren? Of is het eigenlijk zo dat de kunst zich veel te dienstbaar opstelt richting de wetenschap en slaan we daar in door?

Een energieke moderator en een aantal sprekers neemt de deelnemers mee in de wereld van kunst en wetenschap aan de hand van best practices, pitches, pittige stellingen en een interactief panelgesprek met de zaal. 

Programma Industry Day – 17 mei (13.00 – 16.30 uur)

  • Inloop met koffie (12.30 - 13.00 uur)
  • Welkom en Inleiding door Mieke Spaans (moderator), Meta Knol (directeur Museum De Lakenhal) en Mirjam Flik (cultuurmakelaar Leiden)
  • Robert Zwijnenberg (Professor Art and Science Interactions en directeur van The Arts and Genomics Centre in Leiden) laat zijn licht schijnen over de relatie tussen kunst(enaars) en wetenschap(pers) en vraagt zich daarbij specifiek af wat de rol van de geesteswetenschappen daarin is. 
  • Ivan Henriques (Braziliaanse multi-media kunstenaar en onafhankelijk onderzoeker die al jaren in Nederland woont) vertelt over zijn werk en toont voorbeelden van welke rol wetenschap daarin speelt. Hoe maakte hij een plant zelfrijdend?
  • Auke-Florian Hiemstra (Leidse wetenschapper / kunstenaar / columnist) vertelt over de manier waarop hij zijn eigen kunst gebruikt om zijn wetenschappelijke werk als bioloog te ondersteunen. Ook trek in plastic soup?
  • Pitch Art Science Forum (twee Artscience kunstenaars zijn een online platform over kunst en wetenschap gestart en gooiden hun anker uit in Leiden). Wie zijn zij en waarom Leiden?
  • Monika Auch (voormalig arts die de overstap maakte naar de kunst en naar de Rietveld-academie ging) vertelt onder andere over haar project ‘Stitch your Brain’ dat eruitziet als een kunstwerk maar wetenschappelijk onderzoek is. Geeft een afbeelding van een MRI scan een waarheidsgetrouw beeld van onze hersenen?
  • Panelgesprek

Meer info over de sprekers vindt u op de website van Kunstroute Leiden. 

Kosten zijn €5 per persoon, graag contant betalen aan de kassa. Aanmelden kan tot en met 13 mei via info@kunstrouteleiden.nl.

De middag vindt plaats in het Leidse Lentelokaal op de eerste verdieping van Haagweg 4 in Leiden.

Net als vorig jaren markeert de Industry Day het begin van de inschrijving voor de jaarlijkse Kunstroute. De Kunstroute vindt dit jaar plaats op zaterdag 22 en zondag 23 september en geeft Leidse kunstenaars de gelegenheid om zich te presenteren aan een groot publiek. Half mei ontvangt u een e-mail over de inschrijving voor de Kunstroute.