4 mei 2018, Stadsgehoorzaal, leiden

Verhalen uit het geheugen van de stad

In mei opent in de Leidse Stadsgehoorzaal een expositie rondom getuigenissen over de Tweede Wereldoorlog. Geboeid door de kracht van persoonlijke verhalen, ging de Leidse kunstenaar Pim van der Heiden (1989) op zoek naar de laatste herinneringen aan de Bezetting in Leiden. ‘’Ik ben een soort verzamelaar geworden van oude stemmen die spreken vanuit jeugdige perspectieven’’, aldus Van der Heiden. Uit de opnamen monteerde hij korte verhalen, die via bakelieten wandtelefoons op de expositie te beluisteren zullen zijn. ‘’Ik wil bezoekers het gevoel geven dat ze een persoonlijk verhaal verteld wordt. Daarom ben ik ertoe gekomen om een verhalende luistercentrale te bouwen die ze met verschillende verhaallijnen doorverbindt.’’

Om de verhalen in historisch perspectief te plaatsen, verzorgde Alphons Siebelt teksten bij de verschillende thema’s. Van hem verscheen onlangs zijn vierde boek over Leiden in oorlogstijd: ‘Het is een raadsel waarvan de bevolking heeft geleefd’, over de Leidse voedselvoorziening in de Hongerwinter. Over Oorlog Gesproken zal op vrijdag 4 mei in aanwezigheid van de burgemeester worden geopend, om 13:00 in het Catharinahof (tuin Stadsgehoorzaal).

De expositie zal plaatsvinden in de Catharinafoyer van de Stadsgehoorzaal te Leiden en wordt op 4 mei 2018 geopend. Over Oorlog Gesproken is een verhalende luistercentrale waar bezoekers zich met verschillende verhaallijnen kunnen latend doorverbinden. In de ruimte hangen 14 bakelieten wandtelefoons, geordend naar verschillende thema’s. Zo wordt bijvoorbeeld via de ene telefoon verhaald over de vliegtuigcrash bij het Elisabeth ziekenhuis, terwijl via een andere telefoon over de ontruiming van het joodse weeshuis wordt gesproken; de bombardementen op Leidse stations of de klopjacht op verzetsman Van Leeuwen. Via elke telefoon zijn 10 verhalen te beluisteren, die bezoekers kunnen selecteren door één van de 10 cijfers op de kiesschijf te draaien.

Meer informatie is te vinden op de website van Over Oorlog Gesproken.