• Optreden tijdens de Leidse Hofjesconcerten
  • OpenluchtHotel
14 december 2016,

Signatures drie keer per jaar

De Signatures Cultuurweken krijgen een andere opzet. Er komen vanaf 2018 drie edities per jaar: in de winter, in de vroege zomer en in het najaar. Met elke keer een eigen thema en steeds gericht op een ander publiek.

In het Leidsch Dagblad legt Mirjam Flik uit hoe het concept van de Signatures komend jaar gaan veranderen. 

Auteur: Theo de With

De Signatures Cultuurweken krijgen een andere opzet. Werden culturele evenementen de laatste jaren zoveel mogelijk gecombineerd in twee weken rond Pinksteren, nu worden ze juist verspreid over drie momenten in het jaar. Het viel Mirjam Flik - sinds begin dit jaar cultuurmakelaar in Leiden - al snel op. Tijdens Signatures staat Leiden twee weken lang bol van de culturele activiteiten. Hofjesconcerten, Schemerstad, Museumnacht, SummerJazz: noem maar op. "Het was heel veel in korte tijd", zegt ze. ,,Cultuurliefhebbers konden het allemaal niet bijbenen. Ook bestond er niet veel samenhang tussen de evenementen. Bovendien vond ik het jammer dat niet alle seizoenen benut werden.’’

Daarom is besloten het concept van Signatures rigoureus om te gooien. Er komen vanaf 2018 drie edities per jaar: in de winter, in de vroege zomer en in het najaar. Met elke keer een eigen thema en steeds gericht op een ander publiek.

Komend jaar wordt een overgangsjaar. Signatures vindt plaats van 1 tot en met 5 juni, het pinksterweekend. Niet alleen in de tijdsduur, maar ook in het aantal evenementen wordt gesnoeid. De Hofjesconcerten, Openluchthotel, Schemerstad en de Leidse Olympus zullen er onderdeel van blijven. Ook zijn er activiteiten die inhaken op het herdenkingsjaar van De Stijl, onder meer van de Veenfabriek, Beelden in Leiden en het filmfestival.

"We gaan ook een echt festivalhart creëren", zegt cultuurmakelaar Mirjam Flik. ,,Zo’n centrale plek miste ik. Dat doen we in de entreefoyer van de Stadsgehoorzaal. Daar zal ook elke dag een talkshow zijn. Bezoekers en kunstenaars kunnen er met elkaar in gesprek.’’

Klik hier om het hele artikel te lezen.