Loading...

Leiden mist een nachtcultuur, hoog tijd voor verandering. Dat is het devies van de Leidse Nachtraad, die afgelopen jaar werd opgericht. Na een periode van stilte komt de Nachtraad nu naar buiten om zich te profileren als broedplaats, vraagbaak, samenwerkingsorgaan van de Leidse nacht. Op het eerste Nachtcollege in de pas geopende Wibar komen experts uit Den Haag en Amsterdam aan het woord om hun ervaring te delen met Leidse geïnteresseerden. De avond wordt geleid door Jeroen van der Lippe (LVC, Werfpop) en heeft als thema De Kracht van de Nacht: het belang van een bruisend nachtleven voor de stad als geheel.

Wie een beetje bekend is in de Leidse cultuursector spot op deze avond in de Wibar veel bekende gezichten. Uit de opkomst is al duidelijk: de interesse in een beter nachtleven is breed. Onder de aanwezigen zijn onder meer horeca, muziek, film, Cultuurfonds, Leiden Marketing en Gemeente Leiden gerepresenteerd. De sfeer is goed, geïnteresseerd en dat heeft ongetwijfeld ook te maken met de locatie. Voor velen is het de eerste avond in de Wibar. In zijn welkomstwoord vertelt initiatiefnemer Erik Lourenssen over de vele slapeloze nachten die hij de afgelopen maanden heeft beleefd en het lastige vergunningsproces. Een onderwerp dat later op de avond nog vaak aan bod zal komen.

Twee sprekers zijn uitgenodigd om hun wijsheid met Leiden te delen, te beginnen met Steven van Lummel. Hij is lid van de Haagse Nachtraad en oprichter van poppodium PIP. Hij duikt in het verleden van zijn stad en vertelt over angst voor housemuziek en de risico’s die een alternatief nachtleven met zich meebrengt, waardoor vaak wordt geopteerd voor ‘veilige’ commerciële programmering. ‘Actie ondernemen en met je vrienden iets doen is het belangrijkste wat er is,’ aldus Van Lummel, die waarschuwt niet te verwachten dat men in de gemeenteraad altijd op de hoogte is van wat er in het nachtleven speelt. Speel je in de kijker, laat je stem horen: ‘Nu is onze visie officieel beleid van de Gemeente Den Haag,’ vertelt hij trots. Ook prijst hij de Wibar als ‘fucking bijzonder:’ ‘Dit is een ruimte die zichzelf bepaalt. Je wordt ergens in geduwd en moet daar zelf iets van maken.’ Tot slot lacht hij om het maandenlange vergunningsproces van de Wibar, hij heeft zelf veel erger meegemaakt.

Als afgezant van de Amsterdamse nachtraad is Ramon de Lima aanwezig. Vol verve vertelt hij hoe hij ooit het nachtleven inrolde, betoverd werd en nooit meer wegging. Evenals Van Lummel staat hij stil bij het veranderende stadsleven, waarbij ieder hoekje wordt volgebouwd en huren stijgen. ‘Bij een leefbare stad hoort een club, er wordt nogal eens vergeten hoe belangrijk dat is voor culturele talentontwikkeling,’ zegt De Lima, die vertelt over de goede verstandhouding tussen de Amsterdamse Nachtraad en de gemeente, die hem en zijn collega’s serieus neemt. Waar hij minder positief over is, is de samenwerking tussen verschillende culturele organisaties in de Amsterdam, die de afgelopen jaren verwaterd is. Duidelijk een punt waar zowel de Nachtraad en het Cultuurfonds zich de komende tijd op moeten gaan focussen. Het leggen en behouden van verbindingen in Leiden is op de goede weg en staat hoog op de agenda van beide organisaties.

Het moge helder zijn: op het eerste Nachtcollege was geen gebrek aan kennis, ervaring en interesse. De komende maanden heeft de Leidse Nachtraad grootse plannen en ongetwijfeld komt er snel nieuws over de volgende ontwikkelingen en een tweede editie van het Nachtcollege.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond de Leidse Nachtraad? Dat kan hier.

Andere berichten

Cultuurfonds Leiden
april 16, 2024
Cultuurfonds Leiden
februari 10, 2024
Cultuurfonds Leiden
november 28, 2023

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Cultuurfonds Leiden? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

AANMELDEN