• 'Lightseeing' by Inge Reisberman
  • Lightseeing
  • Lightseeing
  • Lightseeing
20 oktober 2016,

Werk van Inge Reisberman bij CFL

Bij Cultuurfonds Leiden wordt van oktober t/m december een vijftal werken uit de fotoserie 'Lightseeing' van beeldend kunstenaar Inge Reisberman getoond. 

Inge Reisberman (Almelo, 1959) is opgeleid aan de AKI (Artez) in Enschede; zij woont en werkt sinds 2002 in Leiden. Haar werk bevindt zich voornamelijk op het gebied van fotografie, video en videoinstallaties. Van origine is zij als schilderes opgeleid, maar zij heeft de afgelopen tien jaar voornamelijk fotografisch en video werk ontwikkeld in een eigenzinnige vorm van abstractie en figuratie. 

Lightseeing

Haar nieuwe fotoserie heeft als thema geabstraheerd licht. Dit kan zowel dag- als kunstlicht zijn. Soms is de lichtbron zelf te zien, maar vaker is de lichtstraling en het effect ervan op de omgeving het onderwerp.

In de nabewerking vindt een verregaande vorm van abstrahering plaats en de kleuren worden afgestemd binnen het spectrum van bleke grijze, witte, bruine en blauwe tinten. Het uiteindelijke resultaat wordt als Lambda print afgedrukt en allen hebben ze een epoxy gietlaag. 

Video-installaties 

Behalve fotobewerkingen, maakt Inge Reisberman video's en video-installaties. Zij maakte in de periode tussen september 2013 en maart 2015, naar aanleiding van de uitnodiging van Museum De Lakenhal om deel te nemen aan de expositie '12 Leidse Kunstenaars in De Meelfabriek', een aantal videowerken in De Meelfabriek in Leiden. De ruige en fotogenieke lege ruimten van de fabriek, de bijzondere architectuur en het rijke arbeidsverleden van De Meelfabriek inspireerden haar tot het maken van een video-triptiek: drie korte monumentale films getiteld ‘Upstream’, ‘Downstream’ en ‘Floorstream’. Museum De Lakenhal heeft in oktober 2015 deze video-triptiek aangekocht. 

Het werk van Inge Reisberman is vertegenwoordigd in diverse landelijk collecties, waaronder Museum De Lakenhal en Rijksmuseum Twenthe. 

Meer informatie over haar werk is te vinden op haar website: www.ingereisberman.nl