Muziektheaterensemble De Veenfabriek doet onderzoek naar de beginperiode van De Stijl en kijkt daarbij naar de centrale figuren binnen deze kunststroming: Bart van der Leck, Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. Daarbij initieert De Veenfabriek ook in september en oktober een Dada Veldtocht geïnspireerd de historische veldtochten met dada-poëzie​.

Het onderzoek en de uiteenlopende presentaties worden door Cultuurfonds Leiden ondersteund: behalve dat De Veenfabriek met dit project aansluit bij het themajaar 100 jaar De Stijl, bieden zij ook een interessante kijk op kunstenaarschap anno 2017. 

100 jaar De Stijl

In 2017 viert de Veenfabriek dat De Stijl honderd jaar geleden in Leiden werd gesticht. De Veenfabriek concentreert zich daarbij vooral op wat De Stijl als kunstbeweging betekende: wat is een kunstbeweging en hoe functioneert het gedachtegoed van De Stijl vandaag de dag? Verschillende kunstvormen worden ingezet om de kunst en denkbeelden van De Stijl onderzoeken. 

Gedachtegoed

Door de grote sociale en technologische ontwikkelingen aan het begin van de vorige eeuw voelden kunstenaars van De Stijl de urgentie om nieuwe, universele vormen te maken voor iedereen in een nieuwe maatschappij. Voor hen was de abstractie uitgangspunt voor het realiseren van een betere samenleving. De mens was immers, volgens Mondriaan, verheven boven andere wezens door het vermogen om te abstraheren.

Presentaties

De Veenfabriek maakt, in samenwerking met muziekgroep Okapi, een programma over De Stijl voor een breed publiek. Het Scheltema-gebouw in Leiden is de plek waar zij kunst en 'leven' laten samenkomen, en waar publiek geïnspireerd raakt en deelgenoot wordt van artistiek onderzoek. 

Aan de hand van elk thema gaan de Veenfabriek en Okapi steeds een maand onderzoek doen en repeteren in Scheltema. Ze hanteren daarbij een open, interactieve werkwijze en het publiek actief wordt betrokken: twee keer per week gaan de deuren bij De Veenfabriek open en er zijn dan onder meer open repetities en workshops.

De voorstellingen of concerten zijn te zien in Leiden, maar ook in Den Haag en Amsterdam.

 

 

In samenwerking met

De Veenfabriek