Cultuurfonds Leiden ondersteunt dit initiatief, dat bijzondere dansvoorstellingen over het universum op een iconische Leidse locatie brengt.

Op 30 juni en 1 juli 2018 vindt het evenement ‘DansBlok in de Sterrewacht’ plaats. In het iconische gebouw aan de Witte Singel worden kunst en wetenschap gecombineerd tijdens een bijzondere route langs verschillende professionele dansvoorstellingen. De voorstelling met het overkoepelende thema ‘Het Universum’ wordt geopend in de kelder door een live optreden van band The Stream, waarna het publiek vier korte dansvoorstellingen en twee dansfilm van jonge dansmakers te zien krijgt. Achteraf kan er worden geborreld en nagepraat met dansers en makers.
 

Leiden is de stad van kunst en kennis en tijdens 'DansBlok in de Sterrewacht' worden deze twee elementen gecombineerd. Tijdens de voorstelling staat het thema ‘Het Universum’ centraal. De makers die hun werk tonen benaderen het wetenschappelijke thema met artistieke, creatieve en poëtische vragen om tot unieke voorstellingen te komen. Samen met studenten en professor Pedro Russo (Astronomie) van Universiteit Leiden is dit bijzondere evenement tot stand gekomen. 

De geprogrammeerde makers geven ter voorbereiding op het evenement dansworkshops bij Tribes in Leiden. De workshops zijn toegankelijk voor zowel professionele- als amateurdansers. Bij het volgen van een workshop ontvangt de danser een korting van 10% op een kaartje voor DansBlok in de Sterrewacht.

Leiden heeft een rijk cultureel aanbod maar helaas is er weinig professionele dans te zien. DansBlok (voorheen ‘De Afspraak’) is een platform voor professionele dans in Leiden. Vier jonge Leidse dansers willen met het platform en hun evenementen hedendaagse dans op professioneel niveau zichtbaar maken en hiermee het cultuuraanbod van de stad verbreden. Twee keer per jaar wordt er een evenement georganiseerd waar dansvoorstellingen van jonge makers worden getoond. Steeds wordt er een nieuwe, bijzondere locatie in Leiden gevonden, waar het publiek kijkt naar korte dansvoorstellingen die zicht dicht op de huid afspelen.

DansBlok kiest bewust níét voor een theater als speelplek. Doordat het publiek dicht op de dansers staat, zij steeds andere ruimtes betreedt en er naderhand tijd is voor een drankje en een praatje, is er een directe ontmoeting tussen publiek, dansers en makers en wordt het een totaalervaring. Het team van DansBlok bestaat uit Rosa Allessie, Jamie de Groot, Éryn Nieuwint en Dieuwertje Spek. Allen zijn ze opgegroeid in Leiden, hebben ze een HBO dansopleiding afgerond en zijn ze werkzaam als danser, maker en dansdocent in het (internationale) werkveld. Mandy Frölich is bij de organisatie betrokken voor de productionele werkzaamheden.


DansBlok wordt gefinancierd en gesteund door een aantal partners, waaronder Cultuurfonds Leiden, Gemeente Leiden, Aba Reclame, REM Reclame en Midi Marché. Het is ook mogelijk om vriend van DansBlok te worden! 


Ga voor tickets naar de website van Dansblok.