Over de ‘hoofdgebeurtenissen’ van de Tweede Wereldoorlog wordt verhaalt in legio publicaties. Door zijn werk in de thuiszorg kwam Pim van der Heiden erachter dat ook over de impact van de oorlog op de burgerbevolking veel geboekstaaft is, in zelfgefabriceerde boekjes — ‘‘Voor mijn kinderen en kleinkinderen’’. Het zijn de vruchten van levensoverdenkende ouderen, die getuigen van de wens dat hun verhalen niet verloren zullen gaan. Dit ‘schrijven voor het nageslacht’ fascineerde van der Heiden zo, dat hij deze familiegeschiedenissen begon te verzamelen. Eerst alleen op papier, maar al gauw ook in geluid.

De meeste kunstwerken geïnspireerd op de Tweede Wereldoorlog vinden gestalte in plakkaten of beelden: traditionele monumenten die ons doen stilstaan bij het verleden. Over Oorlog Gesproken wil een meer persoonlijke en interactieve dimensie aan het gedenken van deze oorlog toevoegen, opgebouwd uit de stemmen van de laatste getuigen. Zo moet een vertelvorm worden ontwikkeld die aansluiting vindt met de belevingswereld van nu opgroeiende generaties.

De expositie zal plaatsvinden in de Catharinafoyer van de Stadsgehoorzaal te Leiden en wordt op 4 mei 2018 geopend. Over Oorlog Gesproken is een verhalende luistercentrale waar bezoekers zich met verschillende verhaallijnen kunnen latend doorverbinden. In de ruimte hangen 14 bakelieten wandtelefoons, geordend naar verschillende thema’s. Zo wordt bijvoorbeeld via de ene telefoon verhaald over de vliegtuigcrash bij het Elisabeth ziekenhuis, terwijl via een andere telefoon over de ontruiming van het joodse weeshuis wordt gesproken; de bombardementen op Leidse stations of de klopjacht op verzetsman Van Leeuwen. Via elke telefoon zijn 10 verhalen te beluisteren, die bezoekers kunnen selecteren door één van de 10 cijfers op de kiesschijf te draaien.

Meer informatie is te vinden op de website van Over Oorlog gesproken.